Cum Sa Iti Calculezi Randamentul Anualizat Al Portofoliului

Calculul randamentului anualizat al portofoliului este destul de simplu in cazul in care ai inceput cu un anumit portofoliu, n-ai facut nicio depunere/retragere si nici macar o tranzactie pentru a nu plati impozit. Alfel, lucrurile se complica si trebuie tinut cont de toate aceste aspecte cat si de valoarea banilor in timp.

Pentru a-ti calcula randamentul anualizat al portofoliului ai nevoie de Microsoft Excel, Open Office sau Google Spreadsheets (inclus in Google Docs). Pentru exemplificare si usurinta vom folosi Google Docs insa modul de lucru este similar in toate aplicatiile. Iata pasii:

1. Va trebui sa listezi, in ordine cronologica – inclusiv data – in doua coloane, intarile si iesirile pe care le-ai avut in/din portofoliu in decursul anului. Sumele intrate in portofoliu (e.g.: depuneri – sume noi, dividende), inclusiv valoarea porfotoliului la 1 ianuarie, vor fi trecute cu minus. Sumele iesite din portofoliu (e.g.: retrageri, inclusiv pentru plata impozitelor) cat si valoarea portofoliului la 1 ianuarie anul urmator, vor fi trecute cu plus.

2. Intr-o celula goala, se foloseste formula urmatoare:

=XIRR(valori;date)*100

Functia XIRR (eXtended Internal Rate of Return) este practic cea care-ti calculeaza randamentul anualizat.

Iata doua exemple. Cel mai simplu:

Si unul un pic mai compicat, ce cuprinde atat depuneri cat si retrageri:

Poti folosi functia XIRR pentru a calcula nu numai randamentul anualizat al porfotoliului ci si randamentul anualizat al unui cont de economii bancar sau al unei investitii private pe care ai realizat-o.

Succes!

No related posts.

Tags: , , , , , , , , ,

  • Bookmark and Share

Leave a comment